Teyemmüm Nasıl Yapılır,Teyemmümü Bozan Haller?
Teyemmüm Nedir?
Niyet ederek temiz bir toprağa yahut toprak cinsinden tuğla gibi bir şeye ellerini sürüp yüzünü ve kollarına meshetmeye teyemmüm denilir. Abdest almak yada gusletmek için su bulamadığı zaman veya su bulunsa bile kullanılması mümkün olmadığı zaman teyemmüm yapmak abdest ve gusül yerine geçer.
Teyemmümün Farzları Kaçtır?
Teyemmümün farzları ikidir:
Birincisi : Niyet etmek
İkincisi: Elleri temiz bir toprağa veya toprak cinsinden bir şeye iki kere vurup ilk vuruşta yüz mest edilir. İkinci vuruşta ise kolları mesthedilir.
Teyemmüm Nasıl Yapılır?
İlk önce kollarını dirseklerin yukarısına kadar çeker. Besmele ile başlar. Ne için teyemmüm yapılacaksa ona göre niyet yapılır. Parmaklar açık bir şekilde eller temiz toprağa veya toprak cinsine benzer tuğla gibi bir şeye bir kere vurulur. Eller fazla tozlanmış ise yan yana getirilerek birbirine hafifçe vurulur. Arkasından ellerin içi ile yüzün tümünü bir kere mest yapar. Elleri tekrar toprağa değdirerek sol elinin içi ile sağ kol dirseklerle birlikte; sağ elin içi ile de sol kol dirseklere kadar mest yapar. Parmakların arasını mesh etmek ve bunu yaparken, eğer yüzük varsa yüzüğünü oynatır.
Teyemmümü Bozan haller Nedir?
1. Abdesti hangi durumlarda bozulursa teyemmümü de bozulur.
2. Abdest ve gusül için su bulursa ve bu sudan kullanmak mümkünse yaptığı teyemmüm bozulur.
3. Namaz içinde su bulunursa yada özür hali kalksa, aldığı teyemmüm de, namazı da bozulur. Yeniden namaz için abdest alıp namazını kılar. Eğer Namazını kılındıktan sonra su bulursa yada özür hali ortadan kalkarsa, teyemmüm bozulur, ama namazını tekrardan kılmaz.