Ramazan bayramında teşrik tekbiri okunmaz. Teşrik Tekbiri sadece Kurban bayramda okunur. Bu tekbir arefe günü sabah namazı ile başlar, Kurban bayramın 4. günü ikindi namazı ile birlikte okunup sonlanıyor.
Teşrik tekbir ne zaman okunur?
Teşrik tekbirleri, farz namazını kıldıktan sonra selam verilir hemen arkasından, dünya kelamı araya girmeden okunur,
Allahü Ekber Allâhü Ekber Lâ ilâhe illallâhü vallâhü Ekber “Allâhü Ekber Ve lillâhi’l-hamd
Anlamı: Allah en büyüktür. Allah en büyüktür. Allah’tan başka ilâh yoktur. Allah en büyüktür. Allah en büyüktür. Hamd yalnız Allah içindir.
Bugün mağfiret ve bağışlanma günü
Arefe günü günahlarımız için ağlayalım, tövbe ve istiğfar bulunalım, Hz. Muhammet (sav) Kim ki, Arefe Günü dilini, kulağını ve gözünü haramdan korursa, iki Arefe arasındaki günahları bağışlanır.< ( Camiü’s-Sağir, 3/3631.)
Abbas bin Mirdas es-Selemi (ra.anha) şöyle nakşediliyor: Hz. Muhammet (sav) Arefe Günü akşamı Arafat’ta ümmeti için mağfiret duasında bulundu.
Ona şöyle denildi:
-Zâlimler müstesnâ ümmetini bağışladım. Zalimden mazlümun hakkını alırım!
Hz. Muhammet (sav)
-Ey Rabb’im! Eğer dilersen mazlüma hakkını Cennetten verirsin ve fazlınla zalimi de bağışlarsın” diye dua etti. Ama o akşam bu duasına cevap verilmedi. Sonra Hz. Muhammet (sav) Müzdelife’de sabahladı; bu duayı tekrar tekrar yaptı ve duası kabul olundu.
Arkasından Hz. Muhammet (sav) sevincinden gülümsedi.
Bunun üzerine Hazret-i Ebü Bekir (ra. anha) ve Hz. Ömer (ra.anha) sordular:
-Babam ve anam sana feda olsun ya Resülallah! Allah seni hep sevindirsin!
Bu saatte gülmezdin. Seni sevindiren şey nedir?
-Nebi (sav) Yüce Allah benim duamı kabul buyurmuş ve ümmetimi bağışlamıştır. Bunu öğrenen
şeytan da toprağı alıp başına dökmeye ve Mahvoldum! Helak oldum! diye bağırmaya başlamıştır. Onun bu sabırsızlığı ve üzüntüsü beni güldürdü buyuruyor. Efendimiz. ( İbn-i Mace, Menasik, 3013.)
Başka bir hadiste Nebi Efendimiz (sav): Cenab-ı Allah hiçbir günde Arefe Günündeki kadar kullarını ateşten kurtarmaz. O gün Allah, rahmetiyle kullarına tecelli eder. Onlarla meleklere karşı iftihar eder. Ve Onlar ne istiyorlar? diye sorar
buyuruyor. Efendimiz. (İbn-i Mace, Menasik, 56.)