Teravih Namazı: Sözlük anlamı: “rahatlatmak, dinlendirmek” manasına gelen terviha kelimesinin çoğulu olan terâvih ramazan ayında kılınan yatsı namazından sonra vitir namazından önce kılınan Peygamberimizin tavsiye ettiği namazdır. Teravih namazı, kadın erkek her müslüman için sünnet-i müekkededir. Teravih, orucun sünneti değil, vaktin sünnetidir. Herhangi bir mazeret sebebiyle oruç tutamıyorsa bile teravih namazını kılabilir.
Teravih Namazı kaç rekattır? Teravih namazı nasıl kılınır
Teravih namazı, kadın ve erkek için sünnet-i müekkede (kuvvetli, hep yapılan)dır. Bu namaz Ramazan ayında kılınır ve yirmi rekâttlık bir namazdır. Teravih namazını cemaatle veya tek başımıza da kılabiliriz. Cemaatla kılmak daha faziletlidir.
Teravih namazını yatsı namazından sonra vitir namazından önce kılarız. Her iki rekattan sonra selam verebileceğimiz gibi, her dört rekattan sonra da selam verebiliriz. İki rekattan sonra selâm verirsek tıpkı saban namazının sünneti gibi kılarız. Dört rekattan sonra selam verirsek tıpkı ikindi namazının sünneti gibi kılarız. Yalnız “Nivet ettim Teravih Namazını kılmaya” diye niyet ederiz.
Cuma ve Teravih namazlarının kazası yoktur
Teravih namazı hakkında hadis-i şerif
Ramazan gecelerine mahsus kılınan Teravih namazı, Kuran-ı kerimde geçmemektedir. Ama teravihle ilgili pek çok hadis rivâyet edilmiştir.
Hz. Muhammed (sav) Ramazan gecelerini ihya etmeyi teşvik etmiş, ama bunu kesin kılınacak diye emretmemiştir.
İbni Abbas hazretleri şöyle naklediyor: Hz. Muhammed (sav) ” Yatsıdan sonra, vitirden önce, 20 rekât namaz kıldıktan sonra, (Ramazanda 20 rekât teravih namazı kılanın, yirmi bin günahı affolur) ” buyurdu. (İbni Ebi Şeybe)
“Kim iman ederek ve mükâfatını Cenabı Allah (cc) bekleyerek teravih kılmak sureti ile Ramazan ayını ihya ederse onun geçmiş günahları affedilir.” (Müslim, Salâtü’l-Müsâfirîn, 173) buyurmuştur.
Ne güzel bir müjde, Ramazan gecelerinde yapılan ibadetlerin sevabını Cenab-I Allah (cc) vereceğine inanıp ve Allah rızâsı için terâvih kılarak değerlendirirse, geçmiş günahların bağışlanması gibi çok büyük bir bahtiyarlığa vesile olmaktadır. Ne güzel bir müjde verilmiştir. Üstelik bağışlanan günahlar “küçük” yada “büyük” diye belirtilmemiştir.