Sehiv Secdesi
Sehiv secdesi; Kusur Secdesi Namazda Şaşırma Secdesi dir. Namazın farzlarından birinin geciktirilmesi yada vaciplerden birinin yapmaması durumunda namazın sonunda sehiv secdesi yapılmalıdır. Sehiv secdesi yapılması vacibdir.
Sehiv Secdesi Yapılışı Şöyledir
Namaz kılarken Sehiv secdesi icap ettiği zaman, yanıldığımızda namazın sonunda sehiv secdesi yaparız. Namazın son oturuşunda yalnız“ ettehiyyatü” duasını okuyup ve sonra iki tarafa selam verip, Allahü Ekber” diye tekbir getirip, arkasından hemen iki secde daha yapıp ve oturulur. Bu oturuşta Tahiyyat, Salli, Barik ve Rabbena okunur. Önce sağa sonra da sol tarafa selam verilir. Eğer sehiv secdesi yapacak kişi imam ise sadece sağ tarafına selam verip sehiv secdesi yapar. Bunun nedeni ise cemaatle kılınan namazlarda her iki tarafa selam verildiğinde namazdan ayrılan olabileceği düşünülerek, sadece sağa selam verilir.
Konuyla Alakalı Hadis-i Şerifler
Abdurrahman İbnu Avf (r.a) şöyle bildiriyor: Peygamber Efendimiz (sav): <Biriniz namazda yanılır da bir mi iki mi kıldığını bilemezse, namazını bir üzerine bina etsin; iki mi üç mü kıldığını bilmezse iki üzerine bina etsin; üç mü dört mü kıldığını bilmezse üç üzerine bina etsin, sonra da selam vermezden önce iki (ziyade) secde yapsın..'< Buyurmuştur Nebi (sav). ( Tirmizi, Salat 291, (398).
Bir başka hadiste Muğire İbnu Şu ‘be (r.a) şöyle bildiriyor: < Hz. Peygamber Efendimiz (sav): “İmam, (yanılarak ikinci rek’atte oturacağı yerde müteakip) rek’ate kalkmaya teşebbüs eder ve tam doğrulmadan hatırlarsa, hemen otursun. Tam kalkıp doğrulmuşsa artık (geri dönüp) oturmasın, namazın sonunda sehiv secdesi yapsın< buyurmuştur Peygamberimiz(sav) Ebu Davud, Salat 201, (1036);Tirmizi, Salat 269, (365).
Konuyla alakalı bir başka hadiste Ebu Sa’idi ‘l-Hudri (r.a) şöyle bildiriyor: Efendimiz (sav) buyurdular ki: “Biriniz namazında, iki mi kıldım, üç’mü kıldım diye şekke düşerse, şekki atsın, yakin kesbettiği hususu esas alsın, sonra da selam vermezden önce iki secdede bulunsun. Eğer (bu kıldığı ile) beş rekat kılmışsa namazını onunla (sehiv secdesiyle) çift yapmış olur. Dördü tam kılmış idiyse, o iki secdesi, şeytanın burnunu sürtme olur.”
Müslim,Mesacid 88, (571);
Muvatta, Salat 62,(1, 95);
Ebu Davud, Salat 197, (1024,1026, 1027,1029);
Tirmizi, Salat 291., (396);
Nesai, Sehv 24, (3, 27);
İbnu Mace, İkamet 132, (1210); 133, (1212)