Namazda hangi dualar okunur?

0

Namazda hangi dualar okunur?

Dua, en güzel teslim olma şeklidir. En güzel ibadettir. Rabbimizin korumasına sığınmak, ona kendimizi bırakmaktır. O’nunla dertleşmek, onunla derdimizi paylaşmaktır. Müminin en kuvvetli silahıdır. Namaz kılarken de bizlerin okunması için emrolunan bazı dualar vardır.

Namazda sırasıyla okunacak dualar!

1-) Sübhâneke Duası

Sübhanekelallahümme ve bihamdike ve tebarekesmüke ve teâlâ ceddüke velâ ilâhe gayruk

” Allah’ım, seni noksan sıfatlardan tenzih ederim. Sana şükürler olsun. Senin adın mübarektir. Büyüklüğün ve hikmetin yüksektir. Senden başka bir ilah yoktur.”

2-) et-Tehiyyayü’yü duası;

Ettehiyyatü lillahi vessalavatü vettayyibat. Essalamü aleyke eyyühennebiyyü ve rahmetüllihahi ve berakâtüh.Esselamü aleyna ve âlâ ibâdillahissâlihin. Eşhedü en lâ ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abduhû ve resûlüh.

” Bütün dualar,bedeni ve mali ibadetler Allah içindir. Rahmet ve bereket ioe selam senin üzerinde olsun Ey Nebi.! Selam ve selamet bize ve Allah’ın Salih kullarının üzerinde olsun. Ben şehadet ederim ki Allah’tan başka ibadet edecek ilah yoktur, ve yine şehadet ederim ki Muhammed (s.a.v) onun kulu ve resulüdür.”

3-) Allahümme Salli

” Allahümme salli alâ Muhammedin ve ala âli Muhammed. Kemâ salleyete âlâ İbrahîme ve âlâ âli İbrâhim. İnneke hamîdun mecîd”

” Allah’ım, Muhammed (s.a.v) ve onun Aline rahmet et. İbrahim (a.s)e ve onun Aline rahmet ettiğin o. Muhakkak ki sen övgüye en layık olan ve en yücesin.”

4-) Allahümme Bârik

” Allahümme bârik âlâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed. Kemâ bârekte âlâ âli İbrâhime ve âlâ âli İbrâhim. İnneke hamîdun mecîd.

” Allah’ım, Muhammed’i (s.a.v) ve onun alini mübarek kıl. Onların şanını ve şerefini arttır. İbrâhim (a.s) ve onun alini mübarek kıldığın onların şanını ve şerefini arttırdığın gibi. Muhakkak ki sen övgüye en layık olan ve en yücesin.*

5-) Rabbenâ Âtina

Rabbenâ âtina fi’d dünyâ haseneten ve fi’l ahireti haseneten ve kınâ zâbennâr

” Rabbimiz, bize dünyada ve ahirette iyilik/iman ver ve bizi cehennemin azabından koru”

6-) Rabbenağfirlî

Rabbenağfir lî ve livâlideyye ve lil mü’minîne yevye yekûmu’l hisâb

“Rabbim! Hesap görülecek ahiret gününde beni,anne-babamı ve müminleri hesabı (hesaba çekilmenin)kaim olacağı günde bağışla.

 

Kunut duaları

Allahümme innâ nesteînüke ve nestagfirüke ve nestehdîke ve nü’minü bike ve netûbü ileyke ve nevek-kelü aleyke ve nüsnî aleyke’l hayra küllehû neşkuruke ve lâ nekfuruke ve nah’lau netruku men yefcuruke.

” Allah’ım, muhakkak ki senden yardım ister ve senden mağfiret diler,senden hidayet isteriz. Seni tasdik eder,sana tövbe eder,sana tevekkül ederiz. Seni bütün hayır ile senâda, zikirde bulunur, nimetlerini itiraf ederek sana şükür ederiz. Seni inkar etmeyiz. Sana isyan edenleri perişan ederiz ve terk ederiz.”

Allahümme iyyâke na’büdü ve leke nüsalli ve nescüdü ve ileyke nes’â nahfidü necrû rahmeteke ve nahşâ azâbeke ibne azâbeke bi’l küffari mülhık

” Allah’ım, ancak sana ibadet eder ancak senin için namaz kılar ve ancak sana secde ederiz. Sana yaklaşmak için çalışırız. İbadetlerini sevinçle yapar,rahmetini ümit eder, azabından da korkarız. Muhakkak ki senin azabın kâfirleri kuşatır.”

Namazlardan sonra yapılan tesbihatın hikmeti nedir?

İşte namazı usul ve adabına muvafık bir surette kılamadığımız için namazın sonunda otuz üç defa سُبْحَانَ اللّٰهِ diyoruz. Yani “Ya Rabbi! Sen her türlü kusurdan münezzehsin. Emrine ittiba’ ederek namaz ibadetini eda ettim; ancak, usul ve adabına uygun bir namaz kılamadım. Kıldığım bu namazda dahi pek çok kusuratım olmuştur. Kusuratımı itiraf ediyor; afv ve mağfiretimi nihayetsiz rahmetinden taleb ve niyaz ediyorum.” diyoruz.

(Hem ondandır ki; namazdan sonra, namazın manasını te’kid ve takviye için, şu kelimat-ı mübareke, otuz üç defa tekrar edilir. Namazın manası şu mücmel hulasalarla te’kid edilir.)

Namazdan sonra yapılan tesbihat, namazda vuku bulan eksik, noksan ve kusurların tekmili içindir. Namaz içindeki tesbih, tahmid ve ta’zim vazifesi hakkıyla ifa edilmediği için, namazın sonundaki tesbihatla o noksaniyet telafi edilir. Hatta bu sebebden dolayı selamdan hemen sonra üç defa اَسْتَغْفِرُ اللّٰهَ demek sünnettir. Namaz ibadetini eda ederken güya namazda günah işlemişiz gibi, Allah’a istiğfar etmeliyiz. Zira kulun namazı, hata ve kusurdan hali olmaz.

Namaz Nasıl Kılınır? Sabah, Öğle, İkindi, Akşam, Yatsı

Namaz Nasıl Kılınır? Sabah, Öğle, İkindi, Akşam, Yatsı

Paylaş

Yorumlar