Şüphesiz, biz onu (Kuran-ı Kerimi) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin! Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.
Şübhe yok ki, o Kur’ân’ı Biz indirdik. Ve onu Biz elbette muhafaza edeceğiz» (Hicr süresi; ayet 9).
Yâni, Biz onu tahrif, ilâve ve bir kısmını atmaktan muhafaza ettik. Herhangi bir kimse, bir harf veya bir nokta ile değiştirmeye teşebbüs ederse, bütün dünya; «Sen yalancısın» diyecek, hatta en heybetli ve yaşlı bir kimse bir harfini kazāra değiştirse, çocuklar dahi; «Yanlışsın, doğrusu şöyledir.» diyecekler. Başka Semâvi Kitâblarin böyle mazhâriyetleri olmadı. Kur’ân-Kerim’den başka Kitablar, kötü adamlar tarafından tahrif edilip değiştirildi. Mülhid, Yahudi ve Hıristiyanların, Kur’an-ı Kerim’i ibtâl edip bozmak için büyük gayretleri olduğu halde birşey yapamadılar.
İnanılması gereken şeylerden biri de; Semâvi Kitâbların içine aldıkları hükümlerin tümü Kur’ân-ı Kerîm’de mevcûdtur. Ayrıca Allah Teâlâ, Kur’ân-ı Kerim’in ezberlenmesini herkes için kolaylaştırmıştır.
Cenâb-ı Allah şöyle buyurur:
«Andolsun, Kur’ânı öğüt için kolaylaştırdık. Fakat, hani öğüt alan?» ( Kamer süresi; ayet : 17)
Kur’ân-Kerim’in ezberlenmesi çocuk için dahi gâyet kolaydır. Kısa bir zaman içerisinde ezberler. Diğer ümmetler kendi kitablarını ezberleyemezler. Dünya kaldığı müddetçe bu mu’cize kalacaktır. Kur’ân-ı Kerim, önceki Kitabları neshedip, yürürlükten kaldırmıştır. Bunun için her mükellef yalnız Kur’ân-ı Kerim ile amel edip, ona yapışmalıdır. Allah’ım! Kur’ân-ı Kerim’in ahkâmını uygulamak ve ona yapışmak için bizi muvaffak kıl, ey Kerim.
Kadir Süresi Fazileti
Alemlerin Efendisi Hz. Muhammed (sav) bir hadis-i şeriflerinde şöyle buyurmaktadır: ” Her kim sevabına inanarak Kadir süresini okursa, Allah Teala o kimseye Ramazan orucunu tutmuş ve Kadir gecesini ihya etmiş gibi sevap verir.” buyuruyor: ( Keşşaf, 6/410; Sa’lebi, el-Keşf ve’l-Beyan,6/500),
Kadir Süresi Arapça
KADİR SÜRESİ TÜRKÇE TEFSİRİ
Bismillahirrahmanirrahim.
*İnna enzelnahü fiy leyletilkadr,
*Ve ma edrake ma leyletülkadr,
*Leyletülkadri hayrün min elfi şehr,
*Tenezzelülmelaiketü verruhu fiyha biizni rabbihim min külli emr,
* Selamün hiye hatta matle’ilfecr,
KADİR SÜRESİ TEFSİRİ
Mekke döneminde inmiştir , 5 âyettir.
Rahmân, Rahîm olan Allah’ın adıyla
*Şübhe yok ki biz onu (o Kur’ân’ı), Kadir Gecesinde indirdik.
*Kadir Gecesinin ne olduğunu (onun kıymetini) sana ne bildirdi?
*Kadir Gecesi, bin aydan daha hayırlıdır.
* Melekler ve Ruh (Cebrâil), onda (o gecede) Rablerinin izniyle her bir iş için peyderpey iner(ler).
* 0 (gece), fecrin doğuşuna (gün ağarana) kadar selâmettir.
innà enzelnâhü fi leyletil kadr* Doğrusu Biz, onu (Kurân’ı) Kadir gecesinde indirdik.* *Ve mâ edräke mâ leyletül kadr* Kadir gecesinin ne olduğunu bilir misin sen? Leyletül kadri hayrum min elfi şehr* Kadir gecesi; bin aydan daha hayırlıdır.* Tenezzelülmelêiketü verrûhu fiha biizni rabbihim min külli emrin* gece Rab’lerinin izniyle Ruh ve melekler, her türlü iş için iner de iner* *Selamun hiye hattâ matlail fecr* Artık o gece bir esenliktir gider. Ta (ki) tan ağarana kadar.