Dinimizde Oruç Tutmanın En Faziletli Olduğu Günler
1. Şevval Orucu: Ramazan Şerif ayından sonraki ay Şevval ayıdır. Bu ayda 6 gün oruç tutmak sevabı çoktur.
2. Aşure Orucu: Muharrem ayının 10. gününde oruç tutmak. Hanefi mezhebine göre muherem ayının sadece onuncu günü oruç tutulması gerektiğini, yahudileri taklit etmemek için mekruhtur. Nebi (sav)“Aşûre orucunu tutun; ancak bir gün önce veya bir gün sonra tutmak süretiyle yahudilere muhalefet edin!” (Ahmed, I, 241; Bezzâr, no. 1052; Heysemi, III, 188)
3. Her Ay Üç Gün Oruç: Hicri ayların 13,14 ve 15. günlerinde oruç tutmak fazileti çoktur.
4. Pazartesi-Perşembe Orucu: Her haftanın bu günlerinde oruç tutmak güzeldir.Peygamberimiz (asv) “Ya Bilal, pazartesi günü oruç tutmayı ihmal etme! Ben o gün doğdum, o gün ilâhi vahye mazhar oldum, o gün hicret ettim, aynı gün de vefat ederim!” (İbni Asakir) Başka bir hadiste : “Ameller, pazartesi ve perşembe günleri arz olunur. Ben de amelimin oruçluyken arz olunmasını isterim.” (Tirmizi )
5. Zilhicce Orucu: Zilhicce ayının ilk dokuz günü yani kurban bayramından önceki 9 gün oruç tutmak çok sevaptır. Zilhicce ayının ilk on gününde yapılan ibadetlerin fazileti büyüktür. Efendimiz (sav)”Zilhiccenin ilk günlerinde tutulan oruç, bir yıl oruç tutmaya bedeldir. Bir gecesini ihya etmek de Kadir Gecesi’ni ihya etmek gibidir.” (İbni Mace)
6. Haram Aylarda Tutulan Oruç: Zilkade, Zilhicce, Muharrem ayı, Recep şerif aylarında Perşembe, Cuma ve Cumartesi günleri tutulan oruçlar çok kıymetlidir.
7. Şaban şerif Ayı Orucu: Efendimiz Hz. Peygamberin en çok oruç tuttuğu bu ayda oruç tutmak çok güzeldir.
8. Davud Orucu: Hz. Muhammed (sav) “Davud Orucu” olarak adlandırdığı oruç, şöyle ki bir gün oruç tutup bir gün oruç tutmamak güzeldir.