Dinimizde İbadet ve Temizliğin Önemi
Dinimizde Temizlik temel esaslarından biridir. Dinimiz temizlik üzerinedir. Mümin demek mana olarak temiz
insan anlamına gelir. Cenab-ı Allah (c.c.) Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurmuştur: Bakara 222. ayette: “...Şüphesiz ki Allah çokça tevbe edenleri ve iyice temizlenenleri sever.”
Nebi Hz. Sallallahu aleyhi ve sellem: “Temizlik imanın yarısıdır.” buyurmuş ve dinimizin temizliğe verdiği önemi ortaya koymuştur. İlk önce dinimizde temizlik, ibadetin gelir.
Mesela, namaz kılmak için gerektiği zaman tüm vücudumuzu yıkarız, değilse namaz abdesti alır temizleniriz. Ayrıca ibadetimiz esnasında temiz bir elbise ve temiz bir mekân seçmeliyiz.
Böyle yaparsak maddi temizliğimizi sağladıktan sonra kalbimizi de kötü düşüncelerden korumuş ve ibadetimizi
tam olarak yerine getiririz.
İnsan oruç ibadetini yerine getirirken, oruçla nefsini terbiye edip, kötü düşüncelerden ve duygulardan kendini alı koymalıdır. Zekât vermekte bir bakıma temizliktir. Müminler zekât vererek, beden ya da manevi temizlikten ziyade sahip olduğu zenginliğin ve malın bir bölümünü vererek kazanmış olduğu malı bulaşabilecek olası haramlardan temizlemiş olmaktadır. Zekât, insanı cimrilikten kurtarıp, cömert olmaya teşvik eder. Dinimizde insanın dışı temiz olduğu kadar; kalpleri ve ruhlar da temiz olması gerekmektedir. Maddi ve manevi temizlik arasında da güçlü bir bağ vardır. İkisi de bir birinden ayrılmaz ve bu ikisinden biri, bir bakıma maddi ise, diğeri de manevidir. Namaz kılmak için abdestin şart olması gibi…
“Furkan Suresi, 70. Ayette: Cenab-ı Allah şöyle buyuruyor: Kur’an’dan Bize”Ancak tövbe ve iman edip iyi işler yapanlar başkadır. Allah onların kötülüklerini iyiliklere çevirir. Allah çok bağışlayıcıdır; engin merhamet sahibidir.”
Dünya ve ahiret mutluluğuna erişmek için maddi temizlik kadarda manevi temizlik de çok önemi vardır. Manevi temizliğimizin ilk adımı tövbe istiğfar. Biz Müminler olarak tövbe etmek manevi kirlerden arınma vesilemizdir.
Kur’an-ı Kerimde A’la Suresi, 14-15. Ayette: ” Temizlenen, Rabbinin adını zikredip O’na kulluk eden kimse şüphesiz kurtuluşa ermiştir.”
İslam dininde maddi şeylerle kirlenen bedenimizi, giysilerimizi, veya kirlenen bir mekanı temizlemek bir vazife olduğu gibi, günah kabul edilen manevi kötülüklerle kirlenmiş olan ruhumuzu temizlemek de görevimizdir.