Dinimizde hamile olan kadınlar orucun kendilerine farz olup olmadığını merak içindeler. Bu soru hakkında Diyanet işleri başkanlığına Hamilelikte kadınlar oruç tutulabilir mi?
Ramazan-ı şerif ayı gelmesi ile beraber oruç ile ilgili birçok kafalara bir çok soru işareti oluyor. İslam aleminin Ramazan ayı boyunca gündelik yaşantısında karşılaştıkları durumlarda oruca ziyan olmaması ve ya nasıl davranılması gerektiği hakkında Diyanet işleri başkanlığına soruyor. Çocuk bekleyen kadınlar Diyanet fetva hattına yönelttikleri sorulan soruların ilki Hamileler oruç tutulabilir mi? sorusu oluyor. Bu soruya Diyanet işleri başkanlığının cevabı şöyledir.
Hamile kadınlar oruç tutulabilir mi?
Ramazan şerif ayında oruç tutarken zorlandıkları için geçerli sebeplerden biri de hamilelik yada çocuk emzirme dönemidir. Hamile olan bayanlar, kendisine yada bebeklerine bir zarar gelmesinden çekinenler oruç tutmayabilirler. Çocuk emziren bayanlar sütlerinin kesilmesi ve bebeklerinin zarar görebileceği halinde onlarda oruç tutmayabilirler. Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem bu duruma müsade etmiştir. Bunlar bir yönüyle hasta hükmünde oldukları için, onlara bu ruhsatı verilen hadisler de bulunmaktadır. Eğer kendisi oruca dayanabilir yada çocuk da etkilenmeyecek ise gebelik halinde ve çocuk emziren anne oruç tutabilir. Ama yinede uzman bir doktordan fikir alması uygun olacaktır. Gebelik ve çocuk emzirme gibi mazeretlerden dolayı ramazan orucunu tutamayan kadınlar, tutamadıkları bu oruçları şartların uygun olduğu başka zamanda tutmadıkları bu oruçlarını kaza ederler.
Konuyla alakalı Hadiste Enes ibn Malik el-Ka’bi (ra.anh)şöyle nakledilmiştir. Peygamber Efendimiz (sav) şöyle buyuruyor: <Şüphesiz ki Allah Teala yolculuk halinde bulunan kimseden orucu ve namazın yarısını kaldırmıştır. Hamileden ve süt emziren kadından da orucu kaldırmıştır.<(Ebu Davud, Savm: 44)